WEB SİTENİZ İÇİN HIZ TESTİ

WEB SİTENİZ İÇİN HIZ TESTİ

Web site hızlarının, kullanıcı deneyimi ve SEO açısından çok kritik olduğunu biliyoruz. Yani hızlı açılmayan sitelerde ziyaretçilerin beklemek istemediğini, arama motorlarının da, yavaş siteleri üst sıralara yükseltmediğini söyleyebiliriz. 

Web sitelerinin ne derece hızlı açıldığını anlayabilmek için internet üzerinde bir çok test bulunmaktadır. Ancak bu testleri yorumlarken, bir çok konu yanlış yorumlanmaktadır. Bu blog yazımızda öncelikle hız testi yapabileceğimiz web siteleri hangileridir ve bu testler sonucunda çıkan rakamları nasıl yorumlamalıyız bunları anlatmaya çalışacağım.

Web Site Hız Testi Yapan Bazı Önemli Siteler :

 

1. Google PageSpeed Insights

 

Tamamen ücretsiz ve en sık kullanılan hız testi aracı diyebiliriz. https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=tr adresinde bu aracı bulabilirsiniz. Google PageSpeed Insights son yapılan güncelleme ile, sayfa hızı ve sayfa optimizasyonu arasındaki karışıklığa da büyük oranda son verdi. Zira bundan evvel müşteri tarafından gelen garip ve yanlış istekler oluyordu. Örneğin bir şartname de "sayfa hızı 80 olan..." gibi garip ifadeler olabiliyordu. Aşağıdaki sorulardan birinde (Soru 1) bu karışıklığa değindim.

Google PageSpeed Insights'da web siteniz için şu şekilde bir sonuç alırsınız :

 
Burada dikkat ederseniz 2 TAB var. Bunlar mobil ve masaüstü görünümler için ayrı ayrı optimizasyon sonuçlarını veriyor. Yukarıda yer alan masaüstü sonucu. Bunu yorumlayalım :

Sayfa Hızı : Gerçek sayfa hızı değeri denen şey işte bu, başka birşey değil. Buradaki FBP (First Contentful Paint) yani görsellerin kullanıcı tarafında ilk gösterildiği süre, DCL (DOM Content Loaded) ise, HTML elemanlarının tam olarak yüklendiği süreyi gösterir. Önemli olan bu 2 elemanın ortalaması sonucu yukarıdaki yorumun (FAST, MEDIUM veya SLOW) olarak ne olduğudur. Hız olarak çoğunlukla beklenti 3sn nin altında bir yüklenme süresinin iyi olduğudur. Ancak bu genel geçer bir kural değildir asla ! Aşağıdaki soru cevaplara (Soru 2) bakınız.

Optimizasyon : Bu değer kesinlikle sayfa hızı değildir. Bu sayfa elemanlarının HTML kuralları ve diğer bazı optimizasyon kurallarına göre ne derece optimize olduğu ile ilgili bir yaklaşımdır. Dikkat edin yaklaşım diyorum zira bu konuda birden fazla yaklaşım var. Örneğin GTmetrix de görebileceğiniz üzere, PageSpeed Score ve YSlow Score olarak 2 ayrı önermeye göre optimizasyon değerleri verilmiştir ve bu değerler birbirinden farklıdır. Hatta Google değeri de bunlardan farklıdır. Dolayısı ile bu sayfa optimizasyon değeri ... olsun demek, çok da doğru bir yaklaşım değildir. Bunlar sadece optimizasyon ile ilgili bir fikir verir.

Bu rapor sayfasında aşağı doğru scrool ettiğinizde optimizasyon önerilerini de görebilirsiniz.

Ayrıca web sitenizin mobil halini daha detaylı biçimde test etmek isterseniz https://testmysite.withgoogle.com/intl/tr-tradresindeki araç ile bu mümkün. 


2. GT Metrix

 

GTMetrix aracını bu adreste görebilirsiniz : https://gtmetrix.com/. Ücretsiz bir araç ve bu araç da sık kullanılan araçlardan bir tanesi. Çok detaylı raporlama ve 2 farklı optimizasyon algortiması kullanıyor. Aşağıdaki ekran görüntüsünden anlaşılacağı gibi bu algoritmaların 2side ana sayfada stream eden (youtube dan) vide için ciddi miktarda puan kırmış. Bu sebeple de puanlar düşük gözüküyor. Halbuki aynı anda Google bu puanları daha yüksek veriyordu...

 

Burada dikkat çeken bir diğer nokta ise yüklenme süresi ile ilgili yorum. GT Metrix hem stream ile alakalı yüklenme (FBP ve DCL) farklı yorumluyor, hem de test lokasyonu kaynaklı farklılıklar var. Buda test sonucunu ciddi farklılaştırmış.

Not: Gerçek bir test sonucu karşılaştırması için test sunucularının da aynı lokasyonda olması gerekir.

 

3. Pingdom

 

Hız testi için ücretsiz sürümü var. https://tools.pingdom.com/ adresinden kullanabiliyorsunuz bu aracı. Şık görünümü ve anlaşılır raporları ile bir çok kişi bu aracı severek kullanıyor. Ancak yoğun zamanlarda sırada beklemeniz gerekebilir.